Turkse organisaties distantiëren zicht van NCTV-rapport

Milli Görüş Noord-Nederland (MGNN) en de Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) maken zich grote zorgen over de feitelijke onjuistheden en ongefundeerde aannames die gepubliceerd zijn in een artikel van HP de Tijd, gebaseerd op het ‘gelekte’ NCTV- rapport.

In het artikel wordt gesuggereerd dat het salafisme in Turkije ‘vruchtbare grond’ vindt en er samen wordt gewerkt met Turkse organisaties als Milli Görüş én de Turkse Moslimbroederschap.

Voor de organisaties is het onduidelijk of dit een toevoeging is geweest van de journalist, of dat het een conclusie is van de NCTV. Hoe het ook zij, de voorzitters van de Turkse organisaties zeggen zich volledig te distantiëren van iedere link met (politiek) salafisme, de (Turkse) Moslimbroederschap en de Kaplanbeweging.

Hoor en wederhoor
De besturen zeggen het bijzonder te vinden dat al in deze fase, waarin de nota nog in een conceptfase verkeerd, niet gecontroleerd is op mogelijke onjuistheden of ongefundeerde aannames en dat door de journalist geen wederhoor is toegepast.

Het gevolg is dat er Kamervragen worden gesteld, waarin wordt gepleit om de mogelijkheden te onderzoeken om Milli Görüş in Nederland te verbieden. Een en ander doet de organisaties denken aan een ander dossier waarbij dezelfde wegen zijn bewandeld in 2015, namelijk het Motivaction-onderzoek. Dit ongefundeerde onderzoek heeft Turkse jongeren gestigmatiseerd en onjuist geframed, waar veel van hen, zelfs zes jaar na dato nog de emotionele schade van ondervinden, aldus Milli Görüş Noord-Nederland en de Nederlandse Islamitische Federatie.