donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Turkije blij met Organisatie van Turkse Staten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft afgelopen vrijdag de Turkse Raad vervangen in de Organisatie van Turkse Staten. Erdogan maakte het nieuws bekend tijdens een persconferentie van de achtste top van de Turkse Raad.

De Turkse Raad werd opgericht op 3 oktober 2009 en omvat zes moslimlanden, Turkije, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Kazachstan, Kirgizië en Oezbekistan. Hongarije is als waarnemende land lid van de Raad.

De raad is gevestigd in Istanbul en streeft naar om samenwerking tussen Turkssprekende landen op vele gebieden, waaronder onderwijs en handel te bevorderen. Erdogan benadrukte dat de leiders van Turkse sprekende landen het eens waren over het document “Turkish World Vision 2040”, dat het toekomstperspectief van de organisatie schetst.

.
Leiders van de Organisatie van Turkse Staten in vergadering in Istanboel.

De president benadrukte dat de regio Turkestan, het woongebied van Turkse volkeren, de bakermat van de beschaving is, opnieuw een centrum van aantrekking en verlichting voor de hele mensheid zal worden. Hij wees erop dat de top van Istanboel historisch belang kreeg met de deelname van Turkmenistan als waarnemer naast Hongarije.

Erdogan wees erop dat de bijeenkomst de vastberadenheid van de deelnemende landen bevestigde om de strijd tegen het terrorisme in al zijn vormen, extremisme, racisme en anti-islam, voort te zetten en om gezamenlijk stappen te ondernemen tegen crises zoals klimaatverandering en de corona epidemie.

De Turkse president maakte tijdens de persconferentie bekend dat de Organisatie van Turkse Staten twee en een half miljoen doses van het coronavaccins aan Afrika zal schenken.