Tunesië vaardigt arrestatiebevel uit voor ex-president Marzouki

  0
  324
  Ex-president Moncef Marzouki.

  Tunesië heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voormalig president Moncef Marzouki, meldde het staatspersbureau TAP donderdag, een maand nadat hij Frankrijk had opgeroepen de steun aan de huidige regering te beëindigen.

  Er waren geen details over de aanklacht tegen Marzouki, maar de huidige president Kais Saied beval vorige maand een onderzoek naar wat volgens hem beschuldigingen waren dat Marzouki had samengespannen tegen de staatsveiligheid.

  Saied krijt in het buitenland steeds meer kritiek te verduren, sinds hij in juli de uitvoerende macht op zich nam. Hij heeft vervolgens het grootste deel van de grondwet terzijde geschoven om bijna de volledige macht te grijpen. Acties die ex-president Marzouki en andere critici een staatsgreep noemen.

  Saied heeft in oktober een nieuwe regering onthuld en heeft een nationale “dialoog” beloofd, maar heeft nog geen gedetailleerd plan opgesteld om de normale constitutionele orde te herstellen.

  Marzouki zei tegen Al Jazeera TV dat hij niet verrast was door het arrestatiebevel en noemde het “een dreigende boodschap aan alle Tunesiërs”.

  Marzouki, die de afgelopen weken in Frankrijk verbleef, was president van 2011 tot 2014. Frankrijk is de voormalige koloniale macht in Tunesië en heeft nog steeds een grote invloed.