Trouw weer in de fout nu met Marokkanen

0
107

Trouw meldde onlangs dat ‘de criminaliteit daalt, maar niet onder alle bevolkingsgroepen’. Daar kwam van verschillende kanten kritiek op. Die kritiek is voor het grootste deel terecht geeft Trouw toe: het stuk had zo niet op de site mogen verschijnen. De criminaliteit daalt namelijk wel degelijk onder alle bevolkingsgroepen. 

Wat ging er mis? Criminoloog Hans Werdmölder volgde drie decennia lang Nederlands-Marokkaanse jongens, en schreef daarover onlangs een essay in het katern Letter & Geest : Blijft Hafid op het rechte pad? Daarbij maakte een redacteur van het katern een kadertje, met cijfers over ‘criminaliteit en Marokkanen’. 

In dat kadertje stonden geen onjuistheden. Maar om wat extra aandacht te vestigen op het essay, maakte de redacteur een uitgebreide versie van dat inzetje, om alvast online te zetten. Het nieuwe, uitgebreide, artikel werd niet meer door de eindredactie bekeken, terwijl de redacteur die het online zette, dacht dat hij gewoon een gecontroleerd krantenartikel doorgaf. Zo belandde het stuk zonder kritische tegenlezer op de site, en slopen er beweringen tussendoor, die achteraf niet te staven blijken te zijn.

In plaats van naar dat recente CBS-rapport, greep het artikel terug naar een CBS-rapport uit 2012, waarin werd gesteld dat het aandeel van allochtonen in de criminaliteitsstatistieken stijgt.

Het goede nieuws dat anno 2015 ook onder Marokkaanse Nederlanders de criminaliteit daalt. En dat goede nieuws was niet in het artikel terug te vinden. Aldus Trouw op haar website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in