Film "Theeb" gaat voor een Oscar voor beste buitenlandse film

0
69

De Oscars 2016 worden op zondag 28 februari 2016 uitgereikt. Dit jaar doen vijf films mee in de categorie beste buitenlands films. De Moslimkrant laat u kennis maken me de grote kanshebber voor het gouden beeld. Theeb ofwel De Wolf.

‘Theeb’ het debuutfilm van de Jordaanse regisseur Naji Abu Nowar is veel meer dan gewoon een Arabische western.

Het is ook een ‘coming-of-age’-verhaal, een ‘survival’-vertelling én de kroniek van een woestijnvolk dat in zijn traditionele levenswijze bedreigd wordt. Zelf omschrijft de Jordaanse regisseur Naji Abu Nowar zijn opmerkelijke debuutfilm als een soort ‘Bedouin western’. Dat klopt en dat maakt de film sowieso al tot een intrigerend curiosum, waarbij de paarden vervangen zijn door kamelen.

Maar ‘Theeb’ is nog veel meer. Het is ook een ‘coming-of-age’-verhaal, een ‘survival’-vertelling én de kroniek van een woestijnvolk, dat in zijn traditionele levenswijze bedreigd wordt door de ‘ijzeren ezel’ zoals de trein door de bedoeïnen genoemd werd.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het titelpersonage, de prille bedoeïnentiener Theeb (Jacir Eid) die zijn weg zoekt -in een wereld waarin de volwassenen- allerlei vreemde, mysterieuze en voor hem dus onbegrijpelijke dingen doen.

De film is in Jordanië, o.a. in de buurt van Wadi Rum, waar ook ‘Lawrence of Arabia’ wed opgenomen. Klik hier voor de Nederlandse trailer https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=bZaKqWHTorE   

Een ander film die aan competitie mee doet is Mustang, een Frans-Duits-Turkse film, geregisseerd door Deniz Gamze Ergüven. De film volgt vijf jonge zusjes van wie de ouders zijn gestorven. Lees ook: http://demoslimkrant.nl/home/2015/08/6791.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in