The Wolf of Wall Street of The House of Cards?

0
148

Dat The Donald de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen zegt niks over zijn kwaliteiten noch over die van Hillary Clinton.

Hillary was nooit de kandidaat van het volk maar een kandidaat van de Washington – politieke- elite en zeker niet van de jonge Democratische kiezers. Zelfs de inzet van Obama en zijn vrouw, tijdens de laatste twee weken, hebben niet de gekleurde Democratische achterban kunnen overtuigen om op haar te stemmen. En waarom zouden zij?

Immers, de verkiezingen gingen niet over zwart versus wit of over vrouwen versus mannen of over arm versus rijk. Nee, het was een titanengevecht tussen de politieke elite in Washington vertegenwoordigd door Clinton en de financiële elite door Trump op Wall Street.

The Donald is niet het product van de werkloze en de vergeten groep boze witte of zwarte mannen en vrouwen. The Donald is het product van het beleid van de politieke elite in Washington DC gehaat door de financiële wereld die als machtsbasis Wall Street in New York heeft. 

De vergeten groep waar The Donald het over heeft ziet alleen corrupte politici, ofwel zakenvullers, die elkaar helpen en die niet willen of kunnen luisteren naar de pijn en de daaruit voortvloeiende woede van een groot deel het volk in alle kleuren van de regenboog. De vergeten groep dat niks heeft met globalisering, migratie of vluchtelingen, internationale handel en regels die het menselijke verstand te boven gaat, maar aan het eind van de maand wel ‘broke’ is. Deze groep heeft geen machtsmiddelen dan om de vier jaar wraak te nemen via het stemmen. 

Aan de andere kant hebben we de groep van de financiële elite die gefrustreerd toekijkt hoe Amerika door internationale regelgeving in de uitverkoop wordt gedaan en hoe China, de huisbankier van Hillary, in stilte Amerika van binnenuit leegrooft, terwijl zij hun bedrijven moeten sluiten. De elitegroep loopt tegen politieke regels aan die haar financiële macht aantast of in sommige gevallen in gevaar brengt door wetten en verdragen van slappe politici in Washington DC.

Het zijn de Wolfs of Wall Street onder aanvoering The Donald die nu de vergeten groep die grotendeels door hen zelf is gecreëerd (denk aan de crisis in de huizenmarkt) en hebben gebruikt om een einde te maken aan de politieke elite onder aanvoering van Hillary met de slogan ‘Let’s make Amerika great again’. Wat eigelijk neerkomt op “wij maken jou weer groot.”

Klagen 
De Day after stond vooral in het teken van verrassingen op de sociale media waar het andere deel van het volk en politici -de midden klasse- dat het niet zag aankomen en niet begrijpen dat het The Donald was gelukt om de hoofdprijs binnen te halen inclusief “the oldschool media”. The Donald zou een racist zijn, zie de #Trump en hij zou vrouwen bij hun pussy pakken?! 

Juist vrouwen en tegenwoordig ook mannen bij hun pussy pakken is het handelskenmerk van de Wolven van Wall Street.  Dat de democratie geen kleur heeft, dat heeft Barack Obama twee verkiezingen achter elkaar bewezen. Maar de democratie is niet te erven en het rekent zelf af met hen die haar gebruiken of misbruiken. Waarom was de democratie goed toen Obama president werd en is die zelfde democratie niet goed als Trump wint?

De opmars van populisten in het westen maar ook in het oosten – mede dankzij de sociale media- is niet tegen te houden door de politieke elite en “hun” oldschool mediaorganisaties. Het antwoord op het populisme is niet eenvoudig, maar het begint met het luisteren naar de vergeten groepen in onze samenlevingen. 

Burgers voor racisten, multiculturalisten of doorgeslagen fundamentalisten uitmaken helpt ons geen stap verder. Na de verkiezingsuitslag naar elkaar roepen: “zij hebben ons verraden” of “naast welke buren leef ik?” verandert niks aan de uitslag. Wat helpt is in ieder geval proberen te begrijpen, te respecteren en soms ook accepteren dat een steeds grotere groep in onze samenleving, elke dag als de zon opkomt, woede voelt en pijn draagt. 

In maart volgende jaar zullen Tweede Kamer-verkiezingen plaatsvinden in Nederland. De tijd van ‘zorg jij voor brood dan zorg ik voor de spelen’ is voorbij. Politici moeten helder thee schenken en niet achter politiek vocabulaire verschuilen die de kiezers niet begrijpen. Ook boze burgers hebben recht op afspraak is afspraak. Zie het Oekraïne referendum.

De strategie van de gevestigde partijen zal ongetwijfeld zijn: een stem op de VVD is een stem PVV. De uitslag in Amerika heeft duidelijk bewezen dat deze strategie niet zal werken. Dat 33 % van de latino’s op Trump heeft gestemd, geeft aan dat zij niet meer als stemvee gebruikt willen worden. 

Ook de latino’s hebben allang door: it’s not about the economy. Maar it’s about profit, stupid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in