Teruggekeerde jihadisten vormen grote dreiging voor de veiligheid

0
55

Al-Qaida wil op afzienbare termijn een spectaculaire aanslag plegen om het verloren gegane prestige te herwinnen. Dat schrijft de AIVD in zijn  jaarverslag 2015.

Hierdoor blijft de dreiging van een jihadistische aanslag in Europa en Nederland onverminderd bestaan. ,,Voor Al-Qaida is het belangrijk om op afzienbare termijn zo’n aanslag te plegen om het verloren gegane prestige te herwinnen.

Verder meldt de AIVD dat er nog steeds Nederlands moslim jongeren vertrekken naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij de jihad. Al ligt dat aantal nu een stuk lager dan in het begin van de Syrische oorlog. Er zijn ongeveer 230 Nederlanders uitgereisd waarvan er nog  150 in het strijdgebied zijn, de helft van hen is vrouw. Zo’n 40 jihadisten zijn weer teruggekeerd naar Nederland, in 2015 waren dat er maar een handjevol. De terugkeerders vorig jaar waren allemaal vrouwen.

De geheime dienst houdt eventuele nieuwe terugkeerders scherp in de gaten. Zij worden als een grote dreiging voor de veiligheid in Nederland gezien omdat ze gehard zijn door het leven in het kalifaat en daar militaire ervaring hebben opgedaan. Die zouden ze kunnen gebruiken voor het plegen van een aanslag in Nederland. Ook bij de aanvallen in Brussel en Parijs waren terugkeerders betrokken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in