Tayyip Erdogan heeft gegokt en gewonnen

0
93

President Recep Tayyip Erdogan regerende AK-partij heeft met een geweldige verkiezingsoverwinning opnieuw de absolute meerderheid behaald in het Turkse parlement.

De AK-partij partij heeft, met 99 procent van de stemmen geteld, 316 zetels bemachtigd in het Turkse parlement. Daarmee hebben ze de absolute meerderheid.

Het was de tweede keer in vijf maanden dat de Turken een nieuw parlement konden kiezen. President Erdogan van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) besloot tot nieuwe verkiezingen omdat er na de vorige verkiezingen, in juni, geen regeringscoalitie kon worden gevormd.

Ruim 54 miljoen kiezers konden zondag hun stem uitbrengen. Bijna 1,3 miljoen Turken hebben in het buitenland gestemd, inclusief 114.000 kiezers in Nederland. De verkiezingen vonden onder strenge veiligheidsmaatregelen plaats. De grootste oppositiepartij CHP heeft 133 zetels bemachtigd. Ook de pro-Koerdische partij HDP blijft wellicht zitting nemen in het parlement.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu, die ook tot de AK-partij behoort, noemt de uitslag een ‘overwinning voor de democratie’ en roept op tot eenheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in