Tavakolian wint Grote Prins Claus Prijs

0
89

In het Paleis op de Dam heeft de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian de Grote Prins Claus Prijs in ontvangst genomen.

Zij kreeg de prijs uit handen van prins Constantijn, die erevoorzitter is van het cultuurfonds dat in 1996 werd opgericht ter ere van de zeventigste verjaardag van zijn vader, prins Claus.

Tavakolian maakt werk dat “varieert van gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen tot gevoelige portretten en indringende series” over uiteenlopende onderwerpen. 

In een toespraak voor de uitreiking zei de prins dat Tavakolian zich sterk maakt om vrouwen een stem te geven en jonge fotografen bij te staan. Volgens Constantijn maakt de Iraanse duidelijk dat de stem van een vrouw niet zomaar kan worden genegeerd.

Volgens de organisatie is Tavakolian een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten. Newsha Tavakolian is getrouwd met de Nederlandse journalist. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden. 

Verder sprak Constantijn over de grote rol van nieuwe media, waarbij hij ook de discussie over Zwarte Piet aanstipte. Door die nieuwe media komt de wereld steeds dichterbij en vormen mensen zich overal een mening over, zo ook over “black Pete”. Volgens de prins zoeken mensen naar snelle, simpele antwoorden en is nuance en inzicht soms ver te zoeken. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in