Taskforce voor vluchtelingenkinderen

0
123

Europa moet vluchtelingenkinderen die Europa bereiken de veiligheid, het onderwijs en de zorg bieden waar ze recht op hebben. De Europese Kinderombudsmannen hebben daarom een taskforce opgericht. Die moet erop toezien dat Europese leiders de rechten van deze kinderen beschermen.

 

De Taskforce handelt uit naam van veertig Europese Kinderombudsmannen uit 33 landen. De Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert gaat de projectgroep leiden.

De Europese Kinderombudsmannen maken zich zorgen over de situatie van duizenden kinderen die naar Europa vluchten. Zij maken traumatische ervaringen mee, kunnen slachtoffer worden van geweld en van mensenhandel. De taskforce gaat de situatie van vluchtelingenkinderen monitoren, rapporteren over hun situatie aan Europese leiders en het onderwerp op de Europese politieke agenda’s zetten.

Volgens Dullaert lopen vluchtelingenkinderen ook op hun reis gevaar. Zo vallen ze ten prooi aan gedwongen kindhuwelijken, worden ze bij grensovergangen met pepperspray bespoten of worden ze slachtoffer van verkrachting.

Volgens Dullaert wordt er nog te weinig gekeken naar hun geestelijke gezondheid. ,,Kinderen die dit soort trauma’s hebben doorgemaakt, die kunnen later ontsporen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in