vrijdag 19 juli 2024
28 C
Staphorst

Syrische regime wil alleen onderhandelen met baardloze oppositie

Bashar Al-Jaafari, hoofdonderhandelaar van het Assad-regime bij de vredesbesprekingen in Genève, heeft zijn tegenstander een terrorist genoemd. Hij zei daarbij dat hij geen directe gesprekken wil met de leider van de oppositiedelegatie, Mohammed Alloush, tenzij hij zich verontschuldigt en ook zijn baard afscheert.

De reactie weerspiegelt ook de kloof tussen de seculiere elite rondom Bashar al-Assad en de soennieten van buiten Damascus die de oppositie domineren.

Alloush is een vrome soennitische moslim en lid van Jaish al-Islam, het Leger van de Islam. Hij heeft islamitisch recht gestudeerd in Saoedi-Arabië. Hij dient behalve als onderhandelaar voor Jaish al-Islam ook voor de Hoge Onderhandelingen Committee (HNC), een overkoepelende groep van rebellengroepen verenigd in hun verzet tegen Assad. Ze zijn vaak onderling verdeeld door de politiek en religie.

De 59-jarige Bashar Al-Jaafari is al tien jaar vertegenwoordiger van Syrië bij de VN. Hij spreekt vloeiend Arabisch, Engels, Perzisch en Frans. Terwijl Syrië kapot wordt geschoten door oorlog, woont Al-Jaafari in een Manhatten herenhuis ter waarde van £ 4 miljoen. Het was ooit eigendom van Richard Nixon.