Sudanees schriftgeleeerde en politicus Hassan Al-Turabi overleden

0
84

De invloedrijke Sudanese oppositieleider Hassan Al-Turabi is op 84-jarige leeftijd overleden. Medische bronnen in Sudan meldden dat de islamitische leider is bezweken na een hartaanval.

Hassan Abd Allah Al-Turabi was een bekende religieus en islamitisch en politiek leider in Sudan. Hij wordt gezien als “een van de meest invloedrijke politici en Schriftgeleerde in de Sudanese politiek.” 

Boeken, retoriek, preken, lezingen en publieke uitspraken van Al-Turabi worden vaak beschreven als progressief, theologisch liberaal, gematigde en doordachte.

Al-Turabi was aanhanger van progressieve islamitische ideeën, zoals de omhelzing van de democratie, het genezen van de breuk en de uitbreiding van de rechten van vrouwen, Hij merkte op: “Ik wil dat vrouwen gaan werken en deel gaan uitmaken van het openbare leven.” Omdat “het huishouden steeds minder nodig is, gezien alle huishoudelijke apparaten.”

In een interview met Al-Arabiya-TV in 2006, beschrijft Al-Turabi het woord hijab niet als een gezichtssluier, maar een middenrif om een kamer te scheiden van mannen en vrouwen in tijde van de van Profeet. Hij verzette zich tegen de doodstraf voor afvalligheid en tegen ayatollah Khomeini’s doodvonnis fatwa tegen Salman Rushdie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in