-1 C
Staphorst
donderdag 7 december 2023

Strategische inzet achter ‘(on)zichtbare invloed’

De ‘Parlementaire Ondervragingscommissie Ongewenste Beïnvloeding uit onvrije landen’ (POCOB) heeft deze week het rapport ‘(On)zichtbare invloed’ aan Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib aangeboden.

De opdracht aan de commissie was om “inzicht te krijgen in de ongewenste financiering en beïnvloeding uit onvrije landen.” Het verslag is een dik werkstuk geworden van maar liefst 238 pagina’s. Maar veel nieuws biedt het lijvige rapport niet.

De commissie heeft een aantal sleutelfiguren in het openbaar verhoord en anderen – blijkbaar om veiligheidsredenen – achter gesloten deuren. PVV-Kamerlid Edgar Mulder is uit de commissie gestapt, omdat hij geen verantwoordelijkheid zou willen nemen voor het rapport, zoals zijn leider Wilders gewoonlijk geen verantwoordelijkheid wil nemen, zodat hij de vrije hand heeft om na de zomervakantie in het Kamerdebat het werk van de commissie ‘knettergek’ te noemen.

Wat (on)zichtbare invloed heet, is een schaakspel geworden. Wie het werk van de commissie op de voet heeft gevolgd komt tot de conclusie dat die vanaf het begin tot op de puntjes heeft nagedacht over opzet, methodes, het rapport en zelfs over de te nemen maatregelen in het Kamerdebat.

Hoofdrolspelers onder de salafististen en moslimbroeders werden onder ede verhoord. Hun verklaringen werden gebruikt om door ‘deskundigen’ onderuit te worden gehaald.

In het rapport staat de commissie vaak stil bij religieuze en politieke invloed. Soms lopen deze twee parallel, soms verticaal door elkaar. Hierdoor hebben Nederlandse instanties vaak geen zicht op de ingewikkelde materie. Het ontbreekt ze aan religeuze, politieke en maatschappelijke kennis over ontwikkelingen in Qatar, Saoedi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Turkije en Marokko. 

De meeste instanties hebben binnen hun departementen nauwelijks specialisten met een scherpe antenne voor historisch gegroeide verhoudingen en politiek kwesties van deze landen. 

Verkiezingen
De commissie heeft weloverwogen ervoor gekozen om het Kamerdebat na de zomervakantie plaats te laten vinden. Na de zomervakantie, zullen de salafistische organisaties – in aanloop naar het debat – hun bekeerde aanjagers inzetten om via sociale media de boodschap te verspreiden dat “de grondrechten van moslims worden geschonden”. De bekende retoriek…

Terwijl de salafistische aanjagers schreeuwen, gaan de politieke partijen om de tafel zitten over wie welke maatregelen zal gieten in moties voor het Kamerdebat. En zo zal ‘(On)zichtbare invloed’ zichtbaar deel gaan uitmaken van de verkiezingcampagnes van 2020.

Ondertussen blijft de BV Nederland zaken doen met landen die ze onvrij noemt; waar mensenrechtenactivisten, zakenmensen, homo’s en predikers in (on)zichtbare gevangenissen monddood worden gemaakt. 

Lees ook: https://demoslimkrant.nl/wie-financiert-de-salafistische-aanjagers