SP Rotterdam wil niet dat Aboutaleb naar Saoedi-Arabië gaat

0
117

Burgemeester Ahmed Aboutaleb was van plan om van 26 tot en met 29 november op werkbezoek te gaan naar Saoedi-Arabië met een delegatie van het Havenbedrijf Rotterdam NV.

Saoedi-Arabië is de thuishaven van petrochemieconcern Sabic en staatsoliemaatschappij Saudi Aramco, beide actief in de Rotterdamse Haven.

In Riyad wil burgemeester Aboutaleb een ontmoeting hebben met studenten op de King Saud University en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. In Ad Dammam (oostkust) wil hij spreken met de havenautoriteiten en wil hij diverse bedrijfsbezoeken afleggen.

Fractievoorzitter van de SP Leo de Kleijn wil opheldering van het college: ‘De ene week wil burgemeester Aboutaleb IS wegvagen. De week erop brengt de burgemeester een bezoek aan een land dat zelf alles behalve zuiver is wat betreft mensenrechten en dat mogelijk betrokken is bij de financiering van IS. Als je IS aan wil pakken moet je beginnen bij de geldstromen en niet gaan borrelen met sponsors van terrorisme. Hij vindt dit een zeer dubbele boodschap van Aboutaleb.

Begin mei 2014 werd de Saudische blogger Raif Badawi veroordeeld tot tien jaar cel, duizend stokslagen (vijftig per week) en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) voor het ‘beledigen van de islam’.

Op 1 september werd de straf in hoger beroep door het gerechtshof in Jeddah bevestigd. Amnesty beschouwt Raif Badawi als gewetensgevangene die alleen maar vastzit omdat hij als blogger op vreedzame wijze gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in