Veel wind, regen, het weer een beetje tegen stormachtig aan, af en toe zelfs natte sneeuw in hoeveelheden dat het guur aanvoelt; Het helpt allemaal om in de Sinterklaassfeer te komen als de elementen tegen zitten. Met nog steeds vooral stralende zon, wolkenloze hemel en 25 graden zou je denken dat de Sinterklaaskoorts niet toeslaat onder de Nederlanders in Marokko. Niets is minder waar.
Allereerst is daar het feit dat onze jongste niet langer tot de ‘gelovigen’ behoort maar toegetreden is tot het gilde dat het geheim van Sinterklaas kent. ‘Mama, dat wist ik vorig jaar al’, antwoordt hij een beetje geïrriteerd op onze voor hem overbodige vraag. Dus gaan we dit jaar surprises maken, gedichten schrijven en worden er vooraf lootjes getrokken.
Luchtverbindingen
En we zijn echt niet de enigen in Marokko. Natuurlijk puilen de winkels niet uit van Sinterklaasaanbiedingen. Echter, Nederlanders in het buitenland weten elkaar te vinden om te zorgen dat via speciale luchtverbindingen de ladingen pepernoten, chocoladeletters, chocolademunten, marsepein en ander strooigoed uit Nederland op tijd de Marokkaanse huiskamers vinden. En anders bak je de pepernoten en gevulde speculaas zelf. Hoe zo geen Sinterklaaspret in Marokko?
Maar het valt in het niet bij wat ik gisteren mocht meemaken. Een gezelschap van Marokkanen, Marokkaanse-Nederlanders en Nederlanders viert bij ons thuis samen Sinterklaas. Surprises en gedichten liggen klaar in onze huiskamer in Rabat. Ik mis de verrassingsact van de avond omdat ik mijn jongste zoon moet ophalen van zijn drie-daagse schoolreis. Terwijl ik de straat uitrijd zie ik vanuit mijn ooghoeken een typisch Marokkaanse koets klaar staan, wit bekleed met felle kleuren.
Een Marokkaanse als Sinterklaas
Ik weet wat het gezelschap thuis niet weet: dit is de koets waarin Sinterklaas wordt binnengebracht. En de Sint is een Marokkaanse, die zich volledig gekleed met baard, staf en mijter en een schitterend Algerijns bruidskleed straks zal laten binnenleiden. Een Nederlandse Sint zou jaloers zijn. Ik denk alleen maar: hoeveel contrasten heb je nodig? Een vrouw in mannenkleren, een Marokkaanse als Sinterklaas, een Algerijns bruidskleed als kledij van Sinterklaas in Marokko, een Marokkaanse koets voor die Nederlandse Sint. Wereldse dilemma’s zijn soms zo eenvoudig te doorbreken, voor even.
De buren weten natuurlijk niet wat ze zien. Iedereen is stomverbaasd over deze hilarische verrassing. Als ik binnenkom, zit Sint rustig tussen het gezelschap en is het surprise-ritueel al in volle gang. De pepernoten, chocolademunten en ander lekkernij staan door de gehele woonkamer. Na afloop lonkt een heerlijk diner. Wat mij treft is dat deze oer-Nederlandse traditie door iedereen is en wordt omarmd.
Oer-Hollandse tradities
Er zijn ongelooflijk prachtige surprises, bijzondere gedichten tot complete filmpjes waar enorme moeite voor is getroost om het te realiseren. De zorg en aandacht voor elkaar, met die Hollandse knipoog, ik geniet er dubbel van. Als we later aan tafel zitten, kijk ik rond, naar Marokkaanse vrouwen zonder en met hoofdbedekking, en Nederlanders die er zoals gewoonlijk geen doekjes om winden. Oer-Hollandse tradities krijgen hun eigen kleur rond Sinterklaastijd in het buitenland.
Saillant detail: Er is een speurtocht gaande naar de Zwarte Pietenpakken binnen de Nederlandse gemeenschap in Marokko. Vorig jaar zijn ze netjes in een vuilniszak verzameld en het angstige vermoeden bestaat dat ze met de overige vuilniszakken, waarin de restanten van het Sinterklaasfeest zaten, keurig in de vuilnisbakken zijn gedeponeerd.
Een mooiere afsluiting van de Zwarte Pieten-discussie kun je je toch niet voorstellen. Per ongeluk, zonder vooropgezet plan en daardoor juist met een glimlach het hele dilemma opgelost.
Thijs Kolster woont met zijn gezin in Marokko en schrijft sinds 2015 een wekelijks blog onder de titel ‘Verhalen uit Marokko’. Vanaf april 2016 is hij vaste columnist voor De Moslimkrant. Thijs kijkt met zowel de blik van een buitenstaander en als ingezetene naar Marokko. Op die manier laat hij ons op een luchtige manier kennis maken met Marokko. Dat maakt zijn blik interessant.