Geschrokken door de winst van The Donald gingen ook bij de NPO-voorzitter Shula Rijxman de alarmbellen af en dat liet zij afgelopen maandag alweer in de Volkskrant weten.
Op maandag 18 januari 2016 meldde Rijxman tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NPO dat de omroep het komende jaar diversiteit zwaarder mee laat tellen in haar keuze voor nieuwe programma’s. “De samenleving is aan het veranderen en de NPO wil een bijdrage leveren aan een ‘vreedzame en open samenleving in een tijd waarin fundamentele waarden onder druk staan, aldus Rijxman die twee keer per week dertig minuten cardio en een uur krachttraining doet om haar hoofd vrij te maken. Tijdens het trainen kijkt ze programma’s terug van de publieke omroep. In haar vrije tijd kijkt zij liever naar HBO.
Mevrouw Streetwise vraagt zich af hoe opiniepeilers er zo naast konden zitten bij de winst van The Donald. Waren hun steekproeven representatief?
Het antwoord is simpel: opiniepeilers zijn geen journalisten. Peilingen garanderen geen resultaat, laat staan wie de verkiezingen wint. Maar het helpt ook niet als de media zoals in Amerika tijdens de campagnes een kant kiezen. In het geval van Amerika Clinton, en zoals nu in Nederland de PvdA een voorkeursbehandeling krijgt.
Ook in Nederland speelt volgens Rijxman de vraag of de zogenaamde mainstream media wel weten wat er speelt op straat. Of ze het geluid van alle Nederlanders voldoende laten horen, of alleen dat van de hoogopgeleide kosmopolitische Nederlander?
Dezelfde avond moest Rijxman zich verantwoorden bij Matthijs van Nieuwkerk in Amsterdam Draait Door. Veel nieuws had ze niet te melden. Wel vond ik het vreemd dat zij tijdens het hele interview met haar handen in elkaar gevouwen aan tafel zat. Het deed mij denken aan iemand in een christelijke gebedshouding. Ik vond het vreemd te meer omdat Rijxman van zichzelf vindt dat zij makkelijk feiten kan onderscheiden van emoties. Blijkbaar heeft drie jaar coaching door Neelie Kroes niet geholpen.
Matthijs probeerde Frans Bauer -die opgroeide in een woonwagen- te introduceren als iemand die het geluid van Wilders’ boze witte rasta-Hollanders kan vertolken. De baas van WNL vond de zanger van Heb Je Even Voor Mij maar niks en koos liever voor de kut-Marokkanen-kenner Rob Oudkerk als de toekomstige Jerry Springer. Bij WNL zien ze de nieuwe slogan wel zitten: Laten We Nederland Weer Groot Maken!
Het is te prijzen dat mevrouw Streetwize vindt dat de publieke omroep er voor iedereen is. NPO bedrijft namelijk onafhankelijke journalistiek. Het is ook terecht dat zij vindt dat het de taak is van de NPO om alle geluiden en visies in de samenleving serieus te nemen en te laten zien en horen.
Maar de aanleiding en de timing van haar betoog maakt haar verdacht bij zowel de boze ‘ongehoorde’ meerderheid als de minderheden die de NPO de rug hebben gekeerd.
Misschien wil Jan Slagter wel de presentatie van haar townhole-meetings voor zijn rekening nemen, met burgers zoals een zekere Niels Feitsma. Als reactie op Rijxman schreef hij in de Volkskrant: De Nederlandse media zijn niet Nederlands, maar anti-Nederlands. Het komt allemaal uit dat verschrikkelijke Amsterdam (Hilversum=buitenwijk grachtengordel). Ik zeg: bouw een muur om dat linkse Amsterdam, en laat Amsterdam dat zelf betalen.
Wat ben ik toch blij met mijn schotel.