Saudi-Arabië: Hadj gaat door, maar beperkt

Saudi-Arabië heeft vandaag bekend gemaakt dat de Hadj – de grote pelgrimstocht – die eind juli van start gaat, alleen voor eigen inwoners door zal gaan.

De pelgrims zullen dit jaar aan strenge, medische regels worden onderworpen voordat zij het huis van God in Mekka mogen bezoeken. De Saudische autoriteiten zijn bang dat pilgrims elkaar zullen besmetten en dat is niet goed voor het imago van de kroonprins Mohammed Bin Salman. Een ander punt is dat veel ziekenhuizen vol liggen met Saudische burgers die besmet zijn met het coronavirus.

Indonesië, Maleisië en Singapore hebben eerder al besloten dat hun inwoners dit jaar geen bedevaart mogen verrichten. De laatste twee weken was veel politieke druk op de Saudische autoriteiten vanuit Turkije, Marokko, Iran en Tunesië. Zij wilden weten of de Hadj dit jaar wel of niet door zou gaan. 

Eerder schortte autoriteiten de Umrah – de kleine pelgrimstocht – op, uit angst dat het coronavirus zich zou verspreiden onder de pelgrims in de twee heilige steden Mekka en Medina.

De Hadj is de pelgrimstocht naar Mekka, één van de vijf zuilen van de islam. De bedevaart is verplicht voor alle gezonde, volwassen moslims die over de nodige financiële middelen beschikken. Voor de moslims die wegens gezondheidsredenen niet kunnen gaan, of niet genoeg geld hebben, is het dus geen verplichting.