10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Saudi-Arabië bouwt een stad zonder auto’s en wegen

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië heeft zondag de aftrap gegeven voor een unieke project genaamd THE LINE.

THE LINE, een 170 km lange gordel van hyperverbonden toekomstige gemeenschappen, zonder auto’s en wegen en gebouwd rond de natuur, is een direct antwoord op enkele van de meest urgente uitdagingen waarmee de mensheid tegenwoordig wordt geconfronteerd, zoals vervuiling, verkeer en menselijke congestie.

Het vormt een hoeksteen van Saudi Vision 2030 en een economische motor voor het Koninkrijk, en streeft ernaar om in 2030 maar liefste 380.000 banen te creëren en 48 miljard dollar aan het binnenlands bbp bij te dragen.

De toekomstige stad gaat het traditionele stadsleven compleet veranderen en zal van NEOM een motor van economische ontwikkeling maken in Saoedi-Arabië, het Midden-Oosten en zelfs de wereld.

Infrastructuur en ondersteunende diensten – inclusief transport, nutsvoorzieningen, digitale infrastructuur en logistiek – zullen naadloos worden geïntegreerd in speciale ruimtes die in een onzichtbare laag langs THE LINE lopen. 

Alle essentiële dagelijkse diensten, zoals scholen, medische klinieken, vrijetijdsvoorzieningen en groene ruimtes, zullen binnen vijf minuten lopen te bereiken zijn. Ultrasnelle transitoplossingen en autonome mobiliteitsoplossingen zullen reizen gemakkelijker maken en bewoners de kans geven om tijd vrij te maken voor gezondheid en welzijn. Naar verwachting zal geen enkele reis langer duren dan 20 minuten.

THE LINE herdefinieert duurzaamheid en omvat koolstofpositieve stedelijke ontwikkelingen die worden aangedreven door 100% schone energie, waardoor de bewoners een vervuilingsvrije, gezondere en duurzamere omgeving krijgen. Gemeenschappelijke gemeenschappen voor gemengd gebruik zullen rond de natuur worden gebouwd in plaats van eroverheen.

Het is een van de meest complexe en uitdagende infrastructuurprojecten ter wereld en maakt deel uit van het uitgebreide ontwikkelingswerk dat al aan de gang is bij NEOM.

THE LINE  gaat de kust van de Rode Zee met de bergen  in het noordwesten van Saoedi-Arabië verbinden. De stad wordt vanaf de grond af opgebouwd als een levend laboratorium. De bouw begint in het eerste kwartaal van 2021. 

NEOM maakt deel uit van de gediversifieerde portefeuille van wereldklasse van het openbare investeringsfonds van Saudi-Arabië, een van de grootste staatsinvesteringsfondsen ter wereld. Het wordt het huis en werkplek voor meer dan een miljoen inwoners van over de hele wereld.  Het zal bestaan uit dorpen en steden, havens en bedrijfszones, onderzoekscentra, sport- en uitgaansgelegenheden en toeristische bestemmingen.