Saoedische minister: IS blijft zolang al-Assad in Syrië is

0
61

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, zegt dat de inspanningen van de internationale coalitie om IS te verslaan nooit zullen slagen.

Volgens de Saoedische minister is de aanwezigheid van IS in Syrië te danken aan Bashar al-Assad. Zolang hij er is, zal IS niet verdwijnen, aldus al- Jubeir tijdens de conferentie over veiligheidsbeleid in München.

Al-Jubier benadrukte dat IS bestaat uit een “samengesteld groep die tot geen enkele religie behoren. De leden van IS lijden aan een geestelijke fobie.” IS-leden kunnen in zijn ogen nooit een beroep doen op de islam noch op barmhartigheid. Westerlingen die IS verbinden aan de islam, verbinden de Ku Klux Klan niet aan het christendom ondanks dat de KKK-leden zich christenen noemen.

Wat de aanwezigheid van IS in Irak betreft, zegt de Saoedische minister, dat ook daar IS niet zal verdwijnen zolang de Soennieten niet werkelijk deel zijn van het landelijke bestuur.  

Aan de andere kant houdt Bashar al-Assad er rekening mee dat Saoedi Arabië en Turkije via de lucht Syrië zullen aanvallen om zijn regime te verzwakken. Mochten de beide landen dit doen, dan zal er terug geslagen worden, liet al-Assad weten.

Al-Assad vraagt de Europese regeringen om de vluchtelingen terug te sturen naar Syrië. De meeste vluchtelingen zijn niet tegen of voor de regering, maar vluchten voor IS die volgens al-Assad financieel en materieel geholpen en bevoorraad wordt via Turkije en Jordanië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in