Salafisme: vriend of vijand in de strijd tegen radicalisering?

0
58

Het Salafisme is de afgelopen jaren regelmatig in opspraak gekomen vanwege de veronderstelde associatie met jihadisme.  Op 26 november 2015 dienden Kamerleden Marcouch -PvdA- en Tellegen -VVD- een motie in waarin ze de kamer verzochten de mogelijkheid tot een verbod op salafistische organisaties te onderzoeken. 

De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen. Inmiddels is bekend dat het verbod er niet gaat komen, maar de overheid worstelt nog steeds met de kwestie, zeker in het licht van de recente aanslagen in Brussel, want biedt het salafisme een voedingsbodem voor of juist een waarborg tegen radicalisering?

Ahmed Marcouch en de AIVD noemen het salafisme ‘een kweekvijver voor het jihadisme’. Salafistische imams benadrukken juist de pacifistische inslag van deze stromingen en beroepen zich op de vrijheid van godsdienst. Verschillende burgemeesters, zoals Jozias van Aartsen, wijzen juist op de goede samenwerking met salafistische moskeeën en de positieve resultaten die daar uit voortvloeien.

Wat is het salafisme eigenlijk? Is deze beweging wel zo eenvoudig te duiden? Pas als dat duidelijk is kan het debat aanvangen. Is salafisme het voorportaal tot de jihad?

Op maandag 25 april om 20:30 uur zal Dr. Joas Wagemakers de avond in de Balie in Amsterdam, openen met een korte lezing over de ontstaansgeschiedenis en de doctrine van het salafisme in Nederland. Ook zal hij dieper ingaan op de (vermeende) verhouding tussen fundamentalisme en terreur.

Bahram Sadeghi gaat met Ahmed Marcouch in gesprek over de beweegredenen die aan de ingediende motie ten grondslag liggen. Daarna gaat Ahmed Marcouch in debat met Sadet Karabulut, Tweede kamerlid voor de SP, over onder andere de grenzen van de democratische tolerantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in