Rutte: ‘We buigen ons hoofd in stilte’

0
124

Wie verdeeldheid en haat zaait kan het ultieme kwaad oogsten, heeft premier Mark Rutte geleerd van de genocide in Srebrenica. Daarom moeten „we ons uitspreken waar we maar kunnen tegen polariserende taal”, zei de minister-president bij de herdenking van de massamoord van 25 jaar geleden.

Rutte sprak zaterdag via een videoboodschap de nabestaanden en anderen toe die in het Bosnische Potocari de gruwelijkheden herdenken. Nederlandse blauwhelmen van Dutchbat zagen in 1995 toe hoe Bosnisch-Servische troepen de enclave innamen en Bosnische moslimmannen en -jongens wegvoerden. Meer dan 8000 van hen werden vermoord.

„De mannen en vrouwen van het Nederlandse VN voelden zich machteloos in juli 1995. Ze worden nog steeds gekweld door de herinneringen. Helaas kunnen we de geschiedenis niet veranderen. Wij worden veranderd door de geschiedenis. Bovendien zal Screbrenica nooit een gesloten boek zijn want nog steeds worden er slachtoffers geïdentificeerd. Er zijn nog steeds moeders die hun zoons zoeken. Dat is de harde waarheid. Een waarheid die we niet kunnen en willen negeren. Daarom zullen we ons altijd uitspreken tegen polariserende taal, het verheerlijken van oorlogsmisdadigers en ontkenning van genocide”, aldus Rutte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in