Rutte: toetredingsgesprekken met Turkije zijn 'niet gek'

0
108

Premier Mark Rutte vindt het “niet gek” dat de gesprekken over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie heropend worden nu de twee partijen elkaar nodig hebben in de aanpak van de vluchtelingenproblematiek. 

Dat zei hij vanavond tijdens het debat over de Europese aanpak van de vluchtelingenstroom. “We proberen afspraken te maken met de Turken over de opvang van vluchtelingen in Turkije en willen voorkomen dat mensen uit de opvangkampen naar Europa reizen”, zei Rutte. Hij wees erop dat Europa bereid is daarvoor een stevige financiële bijdrage te leveren. 

De versoepeling van de visumplicht voor de Turken maakt daarbij onderdeel uit van de onderhandelingen, maar van verzachting van de toetredingscriteria is geen sprake, zei Rutte. De gesprekken zullen gaan over samenwerking op het gebied van economisch en monetair beleid.

Ook de VVD en PvdA eisen dat er niet gemarchandeerd wordt met de toelatingscriteria. “Turkije moet gewoon voldoen aan alle criteria. We zijn al zeer kritisch over de toetreding van Turkije, dat land mag niet toetreden door het vluchtelingenprobleem. Anders wordt het een koehandel”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra eerder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in