Rutte roept Palestijnen het geweld te staken

0
100

Premier Mark Rutte heeft de Palestijnen opgeroepen om de recente geweld in Israël te staken. Tijdens een persoonlijke ontmoeting heeft hij de Palestijnse president Mahmoud Abbas gevraagd om ‘bij te dragen aan de-escalatie van het conflict’ en ‘gewelddadig verzet af te keuren.’

Publiekelijk heeft Abbas nog geen gehoor gegeven aan het verzoek van Rutte. Wel schoof hij zijn eigen premier, Rami Hamdallah, naar voren om tot drie keer toe ten overstaan van journalisten in het Catshuis te verklaren dat de Palestijnse Autoriteit gecommitteerd is aan geweldloos verzet.

Achter de schermen veroordeelt Abbas het geweld wel, vertelden Tweede Kamerleden donderdagmorgen verheugd na afloop van een besloten bijeenkomst met de Palestijnse president. Een heldere veroordeling van geweld, hoorde PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. De PvdA’er noemt het belangrijk dat de Palestijnse leider deze boodschap in ‘het openbaar en in alle talen blijft herhalen’. 

Ook volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft Abbas het geweld van Palestijnse zijde ‘voldoende veroordeeld’ tijdens de bijeenkomst achter gesloten deuren. ‘Maar het heeft pas zin als hij het ook in eigen huis en in het Arabisch doet’, aldus Ten Broeke. 

Vrijdag ontvangt Koning Willem-Alexander Abbas nog op paleis Noordeinde met een de grootste Palestijnse delegatie ooit Nederland voor politiek en zakelijk overleg.  Het is gebruikelijk dat een bezoekend staatshoofd op audiëntie gaat bij de koning. Critici stellen dat Abbas geen echt staatshoofd is omdat de Palestijnse Staat niet bestaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in