Rutte: Geen aanwijzingen dat Ankara betrokken is bij de spanningen

0
66

Premier Mark Rutte heeft geen aanwijzingen dat de Turkse regering direct betrokken is bij de spanningen in de Turks-Nederlandse gemeenschap die ontstaan zijn na de mislukte couppoging anderhalve maand geleden. Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Toch waarschuwt de premier Ankara nogmaals zich niet met Nederlandse aangelegenheden te bemoeien. “In de nasleep van deze coup willen we samenwerken met Turkije, maar wij kunnen niet accepteren dat er inmenging is vanuit Turkije in Nederlandse aangelegenheden. Dat is de grens die wij als kabinet bewaken.”

Dat de Turken zich niets van de oproepen van het kabinet lijken aan te trekken, moet volgens Rutte niet te zwaar aan getild worden. “Het is heel gebruikelijk in Turkije dat in persconferenties grote verschillen van inzicht ineens zichtbaar worden zonder dat zij de goede verhoudingen in de weg staan”, aldus de premier.

Rutte zegt verder: “In Nederland intimideren we niet, maar praten we met elkaar. Wij verwachten van iedereen die zich in Nederland bevindt, zeker die een Nederlands paspoort bezit en hier al zoveel generaties is, dat hij zich verbindt aan Nederland, aan onze vrijheden en aan onze rechtsstaat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in