donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Rotterdamse moskeeën moeten radicale sprekers weren

Alle moskeeën in Rotterdam moeten een verklaring tekenen dat radicale sprekers niet welkom zijn. Wie het akkoord schendt raakt financiële steun kwijt of moet de deur sluiten.

Na jaren wachten op een landelijke regeling tegen haatimams is Leefbaar Rotterdam het zat. Alleen de afgelopen twee jaar zijn vijftien ‘haatpredikers’ in de Maasstad aan het woord geweest die ‘een boodschap van haat en geweldsverheerlijking prediken’ zegt raadslid Tanya Hoogwerf mede namens coalitiepartij CDA en de VVD.

De drie partijen vinden het compleet onacceptabel en willen dat dat de boodschap -die radicale sprekers verkondigen- nooit meer in Rotterdam te horen mag zijn. Verder vinden zij dat vaak onterecht wordt beweerd dat radicalisering zich niet in moskeeën, maar voornamelijk via internet ontwikkelt. Een belangrijk deel van het radicaliseringsproces speelt zich echter wel degelijk in en rond moskeeën aldus Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA.

De verklaring is in haar ogen een simpele oplossing om er iets aan te doen. “Het moet aan alle moskeeën worden voorgelegd. Als er partijen geen gehoor aan willen geven dan moeten we daaraan ook gevolgen verbinden.” Als een moskee niet tekent zou de ANBI-status ingetrokken moeten worden.