7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Rotterdam vraagt aandacht voor meisjesbesnijdenis

Rotterdam is vandaag gaststad voor de online landelijke bijeenkomst ter gelegenheid van Zero Tolerance Day, de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking. 

In heel Nederland wonen naar schatting 41.000 vrouwen die al besneden zijn. Wethouder Judith Bokhove (GroenLinks): “Dat we iets moeten doen, is duidelijk. Want achter de cijfers schuilt niet alleen menselijk leed, er schuilen ook ernstige medische risico’s. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van genitale verminking tijdens een bevalling.”

Samen met het Centrum Jeugd en Gezin Rotterdam Rijnmond en de leden van Platform 6/2 wil de gemeente Rotterdam dat dit schadelijke, traditionele én strafbare gebruik stopt.

Uit onderzoek van Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen blijkt dat nog zeker 4200 meisjes de komende twintig jaar het risico lopen om besneden te worden. Als deze meisjes besneden worden, zijn de gevolgen enorm. 

Bij meisjesbesnijdenis speelt schaamte een grote rol. Veel vrouwen vinden het dan ook moeilijk om te praten over hun gevoelens, of eventuele klachten. Ter gelegenheid van Zero Tolerance Day, worden verhalen verteld.  Want door deze verhalen te vertellen, en te praten over vrouwelijke genitale verminking, wil de gemeente het taboe doorbreken. 

In Rotterdam Rijnmond wonen zeker 38.170 meisjes en vrouwen die afkomstig zijn uit landen waar vrouwelijke genitale verminking (VGV) een cultureel gebruik is. Federatie Somalische Associaties Nederland (FSAN) leidt sleutelpersonen op die met (besneden) vrouwen het gesprek aan kunnen gaan. Deze vrouwen en mannen komen ook uit die landen waar vrouwelijke genitale verminking als traditie voorkomt.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond (CJG) heeft een team van projectleiders en sleutelpersonen. Zij geven voorlichting aan mannen en vrouwen uit landen waar veel VGV voorkomt, gaan op huisbezoek bij gezinnen en gaan, waar nodig, samen met professionals in gesprek met ouders en/of jongeren over VGV.

Vrouwelijke genitale verminking is in de islam verboden en strafbaar in Nederland, daarom is er ook bij de politie Rotterdam Rijnmond aandacht voor dit onderwerp en is er hiervoor een speciale contactpersoon.