Rotterdam gaat door met strenge aanpak bijstandsfraude

0
223

Rotterdam zet de strenge aanpak van bijstandsfraude onverminderd door ondanks kritiek van de gemeentelijke ombudsman. Van de vier grote steden worden in Rotterdam veruit de meeste boetes uitgedeeld aan bijstandsfraudeurs.

De gemeente heeft de afgelopen twee jaar 2678 boetes opgelegd voor uitkeringsfraude. Dat is twee keer zoveel als Den Haag en zes keer zoveel als Amsterdam en Utrecht.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van nieuwszender BNR. Het gaat om boetes van gemiddeld 2000 euro. Die komen naast de terugvordering van de ten onrechte uitgekeerde uitkeringen. 

De harde aanpak van de bijstandsfraude stuit ook op kritiek. Eind vorig jaar nog van de landelijke ombudsman Frank van Dooren. Van Dooren krijgt nu ook bijval van de gemeentelijke ombudsman, Anne Mieke Zwaneveld: “Het is toch opmerkelijk dat er zulke grote verschillen zijn. 

De gemeentelijke ombudsman krijgt veel klachten binnen van gedupeerden. “Fraude moet worden opgespoord maar heel vaak is het geen fraude. Ik noem bijvoorbeeld mevrouw Jansen. Die had een uitkering en vindt een parttime baan. Zij laat een contract aan de gemeente zien en dan levert ze te laat een loonstrook aan. En dat is volgens Rotterdam uitkeringsfraude. Daar geloof ik helemaal niets van”, aldus de gemeentelijke ombudsman Zwaneveld. 

Wethouder Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) trekt zich de kritiek deels aan door niet minder boetes op te leggen, maar wel lagere. “Onverminderd zet ik in op handhaving van de rechtmatigheid van de uitkering. Waar de vergrijpen licht zijn, krijgen mensen een lagere boete. Maar het aantal constateringen neemt niet af.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in