Rohingyamoslims eisen miljarden van Facebook

De Rohingyamoslims eisen 150 miljard dollar van Meta omdat Facebook niets deed tegen haatoproepen en desinformatie die  leidde tot de genocide tegen moslims in Myanmar.

De zaak zelf wordt behartigd door twee advocatenkantoren in Californië. Zij beschuldigen Facebook er van dat het inhoud op haar platform te weinig controleert. Ook het Europese hoofdkwartier in Londen kreeg een brief van advocaten rond de kwestie.

Facebook erkende in het verleden al aan dat het te traag was in het voorkomen van desinformatie, maar reageert momenteel niet op de zaak. Facebook gaf in het verleden aan dat het volgens de Amerikaanse wetgeving niet verantwoordelijk is voor inhoud van gebruikers. Advocaten van de Rohingyamoslims zeggen dat als Facebook dat argument in de rechtszaal zal hanteren, ze zullen vragen om zich te baseren op wetgeving in Myanmar.

In 2018 zeiden VN onderzoekers al dat Facebook een sleutelrol speelde in de verspreiding van haatboodschappen, die werden ondersteund door meer dan duizend voorbeelden, tegen de Rohingyamoslims in Myanmar.

De 1,1 miljoen islamitische Rohingya vormen in het overwegend boeddhistische Myanmar een minderheid. Al jaren strijden zij voor gelijke rechten. Hoewel de Rohingya al generaties in het land wonen, weigert de regering hen te erkennen als officiële staatsburgers. Ze krijgen restricties opgelegd in vrijwel ieder aspect van hun leven, hebben daardoor geen identiteitspapieren en kunnen niet studeren, werken of reizen.