Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zijn er wereldwijd diverse reisbeperkingen opgelegd.
De ontwikkelingen in de moslimlanden zoals Marokko en Turkije hebben ook gevolgen voor de Nederlandse moslims, en andersom.
Marokko en Turkije hebben besloten om het vliegverkeer van en naar Nederland te stoppen. Het gevolg is dat het momenteel niet meer mogelijk is om begraven te worden in onder meer Marokko. Repatriëring van overledenen is hierdoor onmogelijk geworden.
Het begon in Italië waar het voor families van Italiaanse moslims met wortels in Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte en Turkije niet mogelijk werd om de overledenen naar het moederland te repatriëren.
In Nederland wordt een overledene eerst gewassen volgens religieuze verplichting. Na de wassing wordt hij of zij gewikkeld in een wit kleed en vervolgens in een kist geplaatst. Hierna wordt de kist naar de dichtstbijzijnde moskee gebracht waar het gebed voor de dode (al-Janaaza-gebed) plaats vindt.
Hier nemen vrienden en familie ook afscheid. Vervolgens wordt de kist naar Schiphol gebracht en vaak met de Nationale Luchtvaart Maatschappij naar het moederland gevlogen.
Het besluit van de Turkse en Marokkaanse autoriteiten om voor onbepaalde tijd geen vluchten meer van en naar de Europese Unie toe te staan, hakte er erg in voor de achter gebleven families met Turkse en Marokkaanse achtergrond.
De maatregel treft vooral de eerste generatie die vaak de wens heeft begraven te worden in de geboorteplaats. De families van deze overledenen zullen nu noodgedwongen hun dierbaren moeten begraven in Nederland.
Op dit moment is het echter nog niet overal mogelijk om te begraven met expliciet eeuwige grafrust. Begraafplaatsen in Nederland waar dit wel kan zijn beperkt. De stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN) is bezig met een locatie in Zuidlaren.
Moskeebesturen en islamitische organisaties waaronder de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), de Turks-Nederlandse Islamitische Federatie (NIF), Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), de Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIOR), en de Vereniging van Imams in Nederland (VIN) zijn op de hoogte van het probleem.
Het ministerie van Geloofszaken, Diyanet in Turkije laat in een verklaring weten dat het stoffelijk overschot nog wel naar Turkije kan: namelijk met een cargovliegtuig. Cargovluchten naar Turkije worden nog wel toegestaan. Het is wel zo dat vanaf 17 maart, geen familieleden mee kunnen met het stoffelijk overschot om de begrafenis in Turkije te organiseren.
In de verklaring wordt niet gemeld of iemand, die overleden is aan het coronavirus, ook kan worden vervoerd. In Frankrijk moeten mensen die overlijden aan het corona-virus in Frankrijk worden begraven.
Komende week gaan een aantal moskeebesturen en islamistische organisaties met verzekeraars, Ambassades en begrafenisondernemers overleg voeren.