Reisverbod van en naar verschillende steden in Marokko

Volgens een gezamenlijke verklaring van de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken is het vanaf 26 juli verboden om van en naar verschillende steden in Marokko te reizen. 

Het gaat om de steden: Tanger, Tétouan, Fes, Meknes, Casablanca, Berrechid, Settat en Marrakech.

De regering maakt voor de volgende gevallen een uitzondering: mensen in een dringende gezondheidssituatie en mensen die actief zijn in de particuliere of openbare sector. Zij moeten over een machtiging beschikken van de lokale autoriteiten. Het verbod geldt ook voor  het vervoer van goederen en basismaterialen. 

In het persbericht van de twee ministeries staat: “Het besluit werd genomen doordat de meerderheid van de burgers de genomen gezondheidsvoorzorgsmaatregelen niet respecteert, zoals het houden van sociale afstand, het dragen van maskers en het gebruik van Hydroalcoholische handgel. Dit heeft bijgedragen aan de verspreiding van het virus en de toename van het aantal coronabesmettingen en doden”.  

Voor veel Marokkanen komt het reisverbod slecht uit, komende week viert Marokko, net als de rest van de moslimwereld het Offerfeest. In de miljoenen stad Casablanca reizen jaarlijks meer dan 2 miljoen burgers naar verschillende steden, vooral in het Zuiden, om volgens traditie drie of meerdere dagen door te brengen met hun familie.

Het is nog niet bekend of Neder-Marokkanen die op de luchthavens van Casablanca, Tanger, Fes of Marrakech landen, vanaf morgen verder kunnen reizen of niet naar hun eindbestemming.