Rechtbank verwerpt shariahuwelijk in Marokko

0
75

De rechtbank voor familiezaken in Casablanca, Marokko weigert het shariahuwelijk tussen Omar Benhamaad en Fatima Al-Najjar die weduw is te accepteren.

Beiden waren aan het hoofd van de ideologische tak van politieke beweging Eenheid en Hervorming.

Reden voor de rechtbank was dat Omar Benhamaad een verklaring van zijn eerste vrouw moest krijgen waarmee hij met haar toestemming een tweede vrouw mag huwen. De eerste vrouw weigert Benhamaad zo’n verklaring te geven. Ook mag Benhammad zijn eerst vrouw het huis niet uitzetten conform de Marokkaanse wet zolang zij voor de wet getrouwd zijn.

Omar Benhammad, hoogleraar in de islamitische studies en vice-president van de ideologsche tak van de Eenheid en Hervorming werd samen met Fatima Nejjar, eveneens vice-president van de beweging, door de politie in de auto betrapt terwijl zij seksuele gemeenschap hadden en werden gearresteerd.

Omar Benhammad ontkende eerst dat hij een buitenechtelijke relatie had met Nejjar. Hij vertelde vervolgens dat ze een islamitisch huwelijk hadden gesloten. Daarop probeerde Benhammad een agent om te kopen. Nu wordt Benhamaad niet alleen vervolgd voor overspel, maar ook voor poging tot corruptie.

De politiek beweging Eenheid en Hervorming hebben beiden leiders van hun functie ontheven. In een persverklaring van 22 augustus 2016 herhaalt de beweging haar totale afwijzing van het zogenaamde shariahuwelijk. In Marokko en de Arabische landen staat dit bekend als het gebruikshuwelijk.

De affaire heeft veel ophef in Marokko veroorzaakt aangezien Benhammad eerder een fatwa had uitgevaardigd waarin het uitwisselen van liefdeswoordjes op Facebook en Twitter verboden werd. Nejjar op haar beurt had tijdens een preek studentes verboden om niet in het bijzijn van mannen te lachen. Dat is het begin van ontucht, zei ze in haar preek.

De Marokkaanse jeugd liet van zich horen op de sociale media via #doenietwatjeonsverbidt 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in