Er komt geen ‘salafisteninstituut’ in het oude ROC-pand aan de Vorkstraat in Rotterdam-Zuid. De eigenaren uit Qatar hebben laten weten het pand van de hand te willen doen. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad.
Het gemeentebestuur heeft de financiers van de school uit Qatar kunnen overtuigen van de plannen af te zien. Eerder liet PvdA-minister Asscher weten dat er ‘hoe dan ook’ geen salafistische onderwijsinstelling in Rotterdam gaat komen. Asscher wilde toen dat de gemeente Rotterdam in gesprek zou gaan over de intenties van de organisatie.
Het stadsbestuur en de ministeries van Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken, Veiligheid en Justitie kregen daarbij hulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Qatar. Na overleg van de gemeente Rotterdam met de betrokken organisaties heeft de eigenaar, de Duitse stichting Al Nour, uiteindelijk besloten de “activiteiten in het pand te zullen laten stoppen”. Het pand van de voormalige ROC-school wordt nu door de gemeente gekocht. Het gebouw kostte de stichting 1,7 miljoen euro.
Toen bekend werd dat stichting Waqf betrokken was bij de aankoop van het pand op Rotterdam-Zuid vreesde onder meer Leefbaar Rotterdam dat het een instituut zou worden voor “lieden die de democratie misbruiken om bijvoorbeeld kinderen te indoctrineren met anti-democratische ideeën”. Door het verzet van Leefbaar Rotterdam tegen het instituut, ging het gemeentebestuur in gesprek gaan met stichting Al Nour.
Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf zegt dat haar partij dolblij is met het bericht: “In het kader van de strijd tegen radicalisering zijn wij achter de schermen blijven knokken tegen de komst van dit instituut met uiteindelijk dit mooie resultaat. Een duidelijke signaal dat Rotterdammers en zeker ook de Rotterdamse moslims geen boodschap hebben aan organisaties die onverdraagzaamheid en haat tolereren.”
Said Bouharrou, vicevoorzitter van Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) pleit voor het aanstellen van een opgeleide intermediair, die in samenwerking met moslimorganisaties, aanvragen van moskeeën of moslimorganisaties kan behandelen en screenen. “Een dergelijke intermediair staat in contact met onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die kan ondersteunen bij het maken van een lijst met betrouwbare financierders uit het buitenland waarop moskeeën en moslimorganisaties niet gauw in zee zullen gaan met niet-bonafide organisaties.”
Maar hoe staat het dan met de godsdienstvrijheid en de scheiding van kerk en staat? Volgens Bouharrou worden deze niet in gevaar gebracht. Integendeel: de vrijheid van godsdienst komt juist behoorlijk tot uiting. En ongewenste externe invloeden op het beleid van een moskeebestuur worden voorkomen.