Racismegesprek VPRO met Clarice Gargard

Tijdens de NPO-themadag ‘Nederland tegen racisme’ verzorgen VPRO en Pakhuis De Zwijger samen met Lilith Mag een online en interactief gesprek over racisme.

Na een maand van protesten tegen racisme, gesprekken in praatprogramma’s, en artikelen en opinies in media, is het tijd om de balans op te maken. Hoe ziet institutioneel racisme in Nederland eruit en hoe komen we tot oplossingen om samen vorm te geven aan een inclusieve en open samenleving?

In Nederland, we moeten het hebben over racisme, gaat journalist en presentator Clarice Gargard in gesprek met  deskundigen, mediamakers, activisten, ‘gewone burgers’, wetenschappers en historici. Wat is er de afgelopen maand nou allemaal gebeurd? Hoe kijken de gasten daarnaar? 

Clarice Gargard: ‘Na een roerige maand van Black Lives Matter-protesten en andere vormen van antiracistisch verzet, wordt het tijd om de balans op te maken. Het is belangrijk dat we een inhoudelijk gesprek voeren over institutioneel racisme in Nederland. Wat er speelt, maar vooral ook hoe we samen met alle burgers tot oplossingen kunnen komen.’

VPRO-hoofdredacteur Anouk Kamminga: ‘We merkten dat een enorme behoefte ontstond om naast de radio- en televisieprogrammering als onderdeel van de NPO-themadag over racisme ook een interactief gesprek te organiseren. Juist omdat een gesprek dat context biedt binnen het racismedebat zo ontzettend belangrijk is.’

De uitzending vanuit Pakhuis de Zwijger start zondag om 20.00 uur en is via dezwijger.nl en het YouTube-kanaal van de VPRO te volgen. Het publiek kan reageren via YouTube of met gebruik van de hashtag #racismegesprek op sociale media. Tijdens de uitzending kunnen max. 1000 mensen ook meepraten via Zoom.