7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Racisme boycotten is een democratisch recht

Really Fidan Ekiz? Arie Boomsma beschuldigen van NSB-gedrag omdat hij adverteerders opriep racisme bij VI niet meer te financieren? Het is tot daaraan toe om de racistische opmerking van Johan Derksen te verdedigen met vrijheid van meningsuiting. Maar de bestrijder van racisme ook nog eens van NSB-gedrag betichten? Oh wauw.

Zonder enige onderbouwing uitte Ekiz afgelopen zondag in een gesprek met Wilfred Genee in de talkshow Op1, de vreselijke beschuldiging aan het adres van Boomsma die nota bene niet aanwezig was om zich te kunnen verdedigen. Is dat tegenwoordig het journalistiek niveau van Op1? Of hebben wij zitten kijken naar een persoonlijke poging van Ekiz om bij de mannen van Veronica Inside in het gevlij te komen nadat ze haar recent meedogenloos gediskwalificeerd hebben als presentatrice?

‘Ze bakt er helemaal niets van’, vond Derksen. Ook van René van der Gijp kreeg ze er flink van langs. ‘Dit [Op1] is toch de Champions League van de presentatoren natuurlijk’ volgens Van der Gijp die met een beeldspraak aangeeft dat Ekiz daar niet in thuis hoort. Laten we dan maar niet eromheen draaien en gewoon zeggen waar het op staat. Van Ekiz moet je immers alles kunnen zeggen wat je maar wilt. Dus: hoe kan het dat Fidan Ekiz de kunst van talkshows presenteren nog steeds niet onder de knie heeft terwijl ze al wat jaren meedraait? Om de beeldspraak van Van der Gijp te gebruiken: als Champions League er niet in zit, is het misschien tijd om wat anders te gaan doen.

Het is nogal wat om als presentatrice van Op1 het gedrag van een substantieel deel van Nederland te kwalificeren als NSB-gedrag omdat het je niet bevalt dat die groep gebruik maakt van haar democratisch recht. Want dat is precies wat Ekiz zondag heeft gedaan. Al die bekende en minder bekende Nederlanders die samen met Boomsma adverteerders hebben opgeroepen om VI te boycotten omdat Derksen zich continu bedient van racistische opmerkingen om de lachers op de hand te krijgen, zijn weggezet als mensen die zich bedienen van NSB-gedrag. Hoe dat te rijmen is met haar uitspraak dat de mannen van VI het recht hebben om te mogen zeggen wat ze willen, zelfs als het racistisch is, legt Ekiz uiteraard niet uit.

Oproepen tot een boycot, hoezeer het Ekiz niet bevalt, is een democratisch recht. Het is dan aan adverteerders of ze wel of geen gehoor daaraan geven. Maar daarnaast maakt Ekiz ook niet duidelijk met welke vijand Boomsma en al die andere Nederlanders hebben gecollaboreerd om de stempel NSB-gedrag te verdienen. Immers NSB’ers hebben in de Tweede Wereldoorlog gecollaboreerd met de vijand. Natuurlijk moet Fidan Ekiz privé alles kunnen zeggen wat ze wil, maar dit soort belachelijke, ondoordachte en niet op feiten gebaseerde aantijgingen ondermijnen de geloofwaardigheid van alle makers van Op1 en de NPO als publieke organisatie.

Dat de samenleving is veranderd weten inmiddels zelfs de mannen van VI, maar toch vindt Ekiz dat we ons moeten kunnen blijven vermaken met racistische grappen omdat het trio van VI dat altijd heeft gedaan. ‘Derksen maakte een grap die ik eerlijk gezegd ook grappig vond’, vertelde de presentatrice met een grijns op haar gezicht. Weet Ekiz niet dat je als presentator van een serieuze talkshow neutraliteit hoort uit te stralen?

Tja, zoveel blunders in één gesprek en vaak een slechte dag hebben. Maar dit keer is Ekiz te ver gegaan net als Derksen bij VI. Excuus aan Arie Boomsma en alle anderen voor de NSB-opmerking zou op zijn plaats zijn. Op1 is aan zet. Diepe zucht.