Raadszaal Geldermalsen ontruimd na rellen om azc

0
101

De raadszaal in Geldermalsen is ontruimd, nadat buiten flinke gevechten waren uitgebroken. Op dat moment was binnen een vergadering aan de gang over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.
De politie heeft meerdere mensen aangehouden, twee agenten raakten lichtgewond.

De vergadering werd na korte tijd afgelast en de raadszaal ontruimd. De aanwezigen werden eerst op de eerste verdieping in veiligheid gebracht. Na enige tijd werden ze onder politiebegeleiding naar het nabijgelegen politiebureau gebracht.

De ontruiming van een raadszaal in Geldermalsen wegens ongeregeldheden is natuurlijk ongehoord. Als je je mening wil uiten is daar alle ruimte voor. Dat ga je niet doen door met vuurwerk te gooien, stelde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) in een eerste reactie op de ongeregeldheden.

Minister Ronald Plasterk vindt de rellen in Geldermalsen en de bestorming van het gemeentehuis “een afschuwelijke situatie”. Hij benadrukt dat raadsvergaderingen altijd moeten kunnen doorgaan. Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens, zegt Dijkhoff. Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt. Dat past niet bij een discussie, aldus de bewindsman.

Dijkhoff wil niet over een verharding van het maatschappelijk debat spreken. Het is een manier van je opstellen die niet past bij hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Dit hoort gewoon niet. Mensen die met vuurwerk naar anderen gooien overtreden de wet. Die moeten we zien op te pakken.

Minister Ronald Plasterk vindt de rellen in Geldermalsen en de bestorming van het gemeentehuis “een afschuwelijke situatie”. Hij benadrukt dat raadsvergaderingen altijd moeten kunnen doorgaan. Burgemeester Miranda de Vries (PvdA) reageerde geschokt: “Iedereen uit de raadszaal is veilig. En dan zeggen mensen bang te zijn voor asielzoekers. Ben in en in verdrietig.” 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in