Premier Rutte in gesprek met Black Lives Matter-beweging

Minister-president Rutte heeft woensdag 24 juni een gesprek op het Catshuis naar aanleiding van de recente Black Lives Matter-demonstraties.

De minister-president spreekt met een aantal mensen die deelnemen aan de betogingen of op een andere manier een bijdrage leveren aan de maatschappelijke dialoog over racisme. De vraag die centraal zal staan, is hoe het gesprek over racisme in de samenleving op een goede manier gevoerd kan worden en wat is hiervoor nodig is.

Het gesprek is naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties die de afgelopen weken zijn gehouden op verschillende plekken in de wereld. Ook in Nederland waren betogingen waar vele duizenden mensen op afkwamen.

Rutte liet onlangs tijdens een Kamerdebat zelf weten van gedachten te zijn veranderd over Zwarte Piet. Rutte kwam tot inkeer doordat hij mensen ontmoette ‘met een donkere huidskleur, met kinderen, die zeiden: ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat die Piet zwart is. Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest’.

De premier verwacht dat Zwarte Piet de komende jaren uit beeld verdwijnen. ,,Onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen die pijn niet.’’