Peter R. de Vries: racisme aan de orde van de dag

0
76

Misdaadverslaggever en televisiepresentator Peter R. de Vries staat dit jaar bovenaan in de Kleurrijke Top 100, de jaarlijkse ranglijst van honderd Nederlanders die het afgelopen jaar zijn opgevallen op het gebied van diversiteit en verbinding.

De lijst verscheen voor het eerst in 2010 als antwoord op het cynisme en de toegenomen intolerantie en onverdraagzaamheid in Nederland. De Vries is tot nummer 1 uitgeroepen omdat hij zich al jaren uitspreekt tegen discriminatie en racisme.

“Ik zie vandaag de dag te veel mensen die geen enkel blad voor de mond nemen en daarnaast een grote groep die juist helemaal niets meer durft te zeggen. Dat is in dubbel opzicht een verkeerde ontwikkeling”, stelt Peter R. de Vries. Volgens De Vries is racisme aan de orde van de dag en wordt in de publieke discussie vaak met twee maten gemeten. “Er is sprake van toenemende ongelijkheid, van vijandigheid tegen mensen die hulp en steun nodig hebben. Daar wijs ik op. Dat is heel normaal, vind ik zelf. Dat is gewoon je burgerplicht.”

Schrijver Abdelkader Benali en zijn vrouw Saida kregen dit jaar de Kleurrijke Prijs 2016 omdat ze “samen en los van elkaar multimediale rolmodellen zijn”.

Bij de bekendmaking in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam waren diverse sprekers. Onder anderen minister Jet Bussemaker, columniste Marianne Zwagerman en Faiza Oulahsen van Greenpeace hielden een toespraak.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in