Een nieuw onderzoeksrapport bevestigt dat Syrië nog steeds niet veilig is om naar terug te keren. De organisaties, Refugee Protection Watch-coalitie, documenteerden de verhalen van teruggekeerde vluchtelingen, en vluchtelingen in Libanon gedurende 2021 en verwerkte deze gegevens in het Refugee Protection Watch rapport.
In het huidige rapport staat dat de omstandigheden in Syrië en in Libanon dermate slecht zijn dat een veilige, vrijwillige, goedgeïnformeerde en waardige terugkeer niet mogelijk is. Geïnterviewden noemen de gedwongen militaire dienst, economische onzekerheid en intimidaties door de veiligheidsdiensten als hun belangrijkste zorgen.
Vredesorganisatie Pax concludeert dat ,,het vluchtelingenbeleid van Nederland, dat zich vooral richt op “opvang in de regio” aan alle kanten rammelt.” Daarom vindt Pax dat Nederland niet mag wegkijken van de mensonterende situaties en mensenrechtenschendingen in die regio en doet aan de hand van het onderzoeksrapport een aantal aanbevelingen.
Directeur Anna Timmerman licht dit toe. ,,Een ambitieuzere agenda is vereist met een langetermijnstrategie ten aanzien van de bescherming van Syrische vluchtelingen.” Timmerman richt zich specifiek tot Nederland en de EU voor meer hulp aan de getroffen landen, met meer financiële steun aan lokale organisaties. “Ook doen we een appèl op de EU en de EU-landen om het non-refoulementprincipe na te leven. Syrische vluchtelingen behouden daarin een beschermingsstatus. Ze mogen niet teruggestuurd worden naar een gevaarlijke dictatuur.”
De Refugee Protection Watch-coalitie bestaat uit vredesorganisatie Pax, Basmeh & Zeitooneh (Beiroet), ALEF (Beiroet) en de Belgische 11.11.11.