donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Ophef over opmerking Kamerlid Bontes tegen Öztürk

Onder Nederlandse moslims is verontwaardigd gereageerd op opmerkingen van Kamerlid Louis Bontes tegen zijn collega Selçuk Öztürk woensdag in de Kamer.

Vooral de opmerking van Bontes dat Öztürk maar naar Turkije moest vertrekken, riep grote verontwaardiging op onder veel moslims.

In de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers leidde een soortgelijke opmerking onlangs ook tot grote commotie. Daar riep Luk Van Biesen (Open VLD) naar SP.A-Kamerlid Meryame Kitir ook dat ze  terug moest keren naar Marokko. Kamervoorzitter Siegfried Bracke eist toen excuses van Van Biezen. 

Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) had woensdag, tot woede van veel moslims, juist kritiek op Öztürk omdat hij Bonte rechtstreeks aansprak. Het valt veel allochtone Nederlanders op dat de Kamervoorzitter  Wilders en andere rechtse Kamerleden opvallend vaak hun gang laat gaan. Zij denken dat dit is omdat Arib een tweede termijn ambieert als voorzitter van de Tweede Kamer. En daar heeft ze alle stemmen voor nodig, en in het bijzonder die van de PVV-fractie.

Daar waar de media in België vooral viel over de schandalige oproep om  terug te keren naar Marokko, besteedde de media in Nederland daar nauwelijks aandacht aan. Het ging vooral om de reactie van Öztürk. Die vroeg namelijk  ‘wie Bontes wel was om aan zijn loyaliteit te twijfelen’.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland -RMMN- doet een beroep op alle Kamerleden om een voorbeeld functie te nemen in het debat in de Kamer. RMMN laat aan deze krant weten: “Het is deprimerend om te zien hoe politici uiting geven aan debatten over belangrijke onderwerpen en uitdagingen in ons land. Wij vrezen dat de tegenstellingen en onfatsoenlijke bejegeningen tussen politici onderling en tussen politici en burgers, richting de verkiezingen zullen toenemen. Meer dan voorheen zal de burger moeten vertrouwen op zichzelf.”