Ook burgemeester Utrecht tegen verbod salafisme

0
61

Een verbod op salafistische organisaties als alFitrah, zoals de Tweede Kamer graag wil, dat ziet de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen (VVD) niet zitten. Liever gaat hij in gesprek met de imam om als het nodig is met de vuist op tafel te slaan.

De afgelopen weken is de alFitrah-moskee in Overvecht behoorlijk onder vuur komen te liggen. De storm stak op na een reportage in de NRC, waaruit bleek dat de moskee kinderen zou opvoeden vanuit een afkeer van de Nederlandse samenleving.

En vorige week onthulde het AD dat de moskee banden onderhoudt met een liefdadigheidsinstelling in Koeweit. Die organisatie, Revival of Islamic Heritage Society (RIHS), stond tot voor kort op de sanctielijst van de Amerikaanse overheid vanwege vermeende steun aan al-Qaeda. 

Wat betreft de aangenomen motie om salafistische organisaties te verbieden zegt van Zanen (VVD) in het AD: ,,Zoiets lijkt mij zeer onverstandig. Bovendien zal een verbod niet werken. Wat we weten is dat het salafisme in Nederland groeit en dat daar zorgen over zijn, onder meer bij de AIVD.

Verder zegt van Zanen: Voor mij telt niet zozeer de opvatting die iemand heeft, maar of we daar als samenleving last van hebben. Tegen verkeerde gedragingen van personen of organisaties moeten we optreden. Niet tegen de opvattingen. Ik hecht zeer aan de godsdienstvrijheid.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in