NTR-directeuren: afscheid van Zwarte Piet onomkeerbaar

0
67

,,Dat Zwarte Piet verandert is evident en vanzelfsprekend.” Dat schrijven de directeuren van de NTR in een open brief in nrc.next. Zij reageren namens de omroep op een brief waarin ruim 100 BN’ers de NTR vragen om Zwarte Piet uit te zwaaien.

Die oproep is volgens NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl een open deur. ,,De NTR is daar tien jaar geleden al mee begonnen. De weg die is opgepakt, is onomkeerbaar. Het gaat alleen nog maar op de manier waarop en de snelheid van de verandering.”

Volgens de directeuren zitten de makers van het Sinterklaasjournaal daarom in een moeilijk proces. ,,Voor sommige Nederlanders kan het niet snel genoeg, voor de anderen moet het Sinterklaas niet voorop willen lopen. Daarin moeten wij onze weg zien te vinden.”

De BN’ers hekelden verder het ‘onderhuidse racisme’ in het debat rond Zwarte Piet. Volgens hen gaven de voorstanders van Zwarte Piet blijk van vreemdelingenhaat en gekrenkt nationalisme. Dat is te simpel, vinden de directeuren. ,,Je kunt deze mensen niet wegzetten als onverdraagzame en gekrenkte nationalisten. Mensen die vasthouden aan Zwarte Piet zijn er in alle gradaties.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in