Nourdin el Ouali speelt met vuur

0
217

Ik werd wakker met een droom.

In mijn droom zei lijsttrekker Nourdin el Ouali van Nida vanaf de oprichting van plan te zijn geweest om landelijk te gaan. Hij denkt drie á vier zetels te halen met de uitspraak: ‘In de Koran vinden wij de oplossing voor alle crises’. 

In mijn droom kwamen verschillende gesprekken voorbij die ik had met mensen aan wie el Ouali had beloofd dat Nida lokaal zou blijven. Maar goed, de tijden veranderen en in de politiek moet je nooit “nooit” zeggen, niet waar?

Dat el Ouali aan drie á vier zetels denkt, hoort bij het politieke spel en campagnevoering. Al moet je je afvragen: hoe denk je die zetels landelijk te halen als je vanuit de basis -Rotterdam- niet verder komt dan twee zetels met toch een grote moslimachterban? Maar goed, een lijsttrekker heeft ook recht op zijn dromen, niet waar?

De uitspraak ‘In de Koran vinden wij de oplossing voor alle crises’ bezorgde mij bijna een nachtmerrie. Ik moest in mijn droom denken aan de Moslimbroeders, de producenten van de afgevallen professor Tariq Ramadan. Volgens sommigen de geestelijke vader van Nida.

De Moslimbroeders in Egypte, opgericht door Hassan al Banna de opa van Tariq Ramadan, bedachten de slogan: ‘De islam is de oplossing’. Met deze slogan inspireerden zij miljoenen volgers in de Golfstaten en later het Europese continent. In mijn droom dacht ik: wat is het verschil tussen Nida en de Moslimbroeders?

Een andere vraag die voorbij kwam was: waarom zijn moslims in het Midden Oosten, Noord-Afrika en de Sahel elkaar aan het afslachten, vaak met een beroep op de Koran, als de Koran de oplossing zou zijn voor alle crises?

In mijn droom zag ik ergens iets wazigs op de achtergrond. Ik kon niet zien wie het waren. Volgens mij waren het een paar linkse intellectuelen en journalisten, die el Ouali in zijn oor fluisterden dat het nu tijd, echt tijd wordt voor hem en Nida om landelijk te gaan.

El Ouali vroeg nog: maar hoe zit het met Denk? “Nou”, zeiden die wazige figuren, “maak je niet druk, die neemt niemand meer serieus. Je denkt toch niet dat de moslims op Farid Azarkan gaan stemmen? Hij is helemaal geen goede moslim.”

Ik zag el Ouali ja knikken en fluisteren: “Dan zal ik voortaan in elk interview herhalen dat Denk een seculiere partij is. Dat landt altijd goed bij de Moslimbroeders en salafisten in de lage landen.”

Aan het einde van mijn droom kwam de gedachte langs: wat als straks het COC el Ouali uitnodigt voor hun lijsttrekkersdebat? 

Toen verscheen iemand, ik weet niet exact wie het was. Het was een vrouw, ze vertelde mij op een zeer beschaafde toon, dat el Ouali is ingezet om vooral Denk tegen te werken. Het is een strategie die perfect past in de koloniale verdeel-en-heerspolitiek

Het was tegen zonsopgang toen mijn wekker afging voor het ochtendgebed. Na de wassing voor het gebed keek ik naar de Koran in mijn boekenkast en ik dacht: el Ouali speelt met vuur.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in