Niet GroenLinks, maar D66 levert eerste Kamerlid met hoofdbedekking

Alle ogen waren gericht op Kauthar Bouchallikht, de nummer 9 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van GroenLinks.

Bouchallikht zou met haar notering geschiedenis schrijven als eerste moslima met hoofdbedekking in de Tweede Kamer. Het kandidaat-Kamerlid werd vanaf het begin zwaar onder vuur genomen wegens haar betrokkenheid bij organisaties die gelinkt werden aan de moslimbroeders.

Op de kandidatenlijst van D66 stond op nummer 27 de Neder-Marokkaanse Fonda Sahla (1979), een andere moslima met hoofdbedekking. Sahla getrouwd en moeder van 3 kinderen, woont in de wijk Transvaal  waar zij in 2018 voor D66 werd gekozen in de Haagse gemeenteraad en is portefeuillehouder Onderwijs, Jeugd en Stadsdelen.

Er moest een klein wonder gebeuren wilde Sahla in de Kamer komen. Dat kleine wonder heeft plaatsgevonden, namelijk de historische overwinning van D66 onder de politieke leiding van #TeamKaag.

Als D66 in de regering komt, en vanzelfsprekend ministers gaat leveren, dan schuift Sahla door naar de Tweede Kamer.

Bouchallikht niet afschrijven
Ondanks het historische verlies van GroenLinks blijft Bouchallikht kans maken om in de Tweede kamer te komen. Volgende week vrijdag zal de Kiesraad bekend maken welke kandidaten op eigen kracht, via voorkeurstemmen, in de Tweede Kamer komen.

Op basis van voorlopige beschikbaar informatie heeft Bouchallikht niet genoeg voorkeurstemmen gekregen, om op eigen kracht een zetel te bemachtigen in de Kamer.

Kauthar Bouchallikht, kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks.

Maar, mocht er de komende vier jaar een of twee Kamerleden van GroenLinks de Tweede Kamer verlaten dan kan, Bouchallikht doorschuiven en alsnog in de Kamer komen. Tenzij vanuit de fractie of de partijtop “politieke druk” op Bouchallikht wordt uitgeoefend om niet gebruik te maken van haar recht.

Mocht Bouchallikht de komende vier jaar in de Tweede Kamer komen dan heeft de Neder-moslim gemeenschap niet één maar twee vrouwen met hoofdbedekking in het huis van de democratie.