NIDA wil verbod op alcoholreclame

De door islam geïnspireerde partij NIDA pleit voor een algeheel verbod op alcoholreclame in de buitenruimte.. Dit in navolging van het succesvolle reclameverbod voor roken. 

Met het initiatief wil NIDA gehoor geven aan het Alcoholmanifest van gezondheidsorganisaties. Zij pleitten al langer voor het denormaliseren van alcoholgebruik met minder beschikbaarheid, hogere prijzen en een verbod op reclame voor alcohol.

“De overheid kan met haar ontmoedigingsbeleid niet opboksen tegen de miljoenenindustrie die het alcoholgebruik juist promoot. Dit is dweilen met de biertap open. Alcohol is als een sluipmoordenaar: zó schadelijk voor mens en maatschappij, maar tegelijkertijd ook zó genormaliseerd. Reclame speelt hierin een belangrijke rol. We zullen nieuwe normen moeten stellen met elkaar,” aldus NIDA-raadslid Ercan Büyükçifçi.

“De maatschappelijke schade van ‘overmatig’ en ‘problematisch’ alcoholgebruik is immens. Voor de gezondheid, school- en werkprestaties en veiligheid. Zowel in het verkeer, op straat als in familiekring. Iedereen verdient het om gezond, kansrijk en veilig op te groeien. Hiervoor moeten we het alcoholgebruik terugdringen,” stelt NIDA in haar voorstel.

NIDA is als politieke partij vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Rotterdam, Den Haag en Almere en doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.