Nederland omarmt het Suikerfeest/Eid Ul Fitr

0
184

Afgelopen zondag hebben Nederlandse moslims Eid Ul Fitr, ofwel het Suikerfeest in volkstaal, gevierd dat het einde van de vastenperiode in de maand Ramadan markeert.

Steeds meer autochtone Nederlanders, bedrijven, gemeenten, maatschappelijke organisaties, ziekenhuizen, voetbalclubs en politieke partijen grijpen het Suikerfeest aan om Nederlandse moslims te feliciteren met de erkende feestdag in de Islam. 

Dit jaar begonnen de felicitaties op vrijdag 22 mei met een twitterbericht van het Koningshuis waarin koning Willen Alexander en koningin Maxima de Nederlandse moslims een fijn Suikerfeest toewensten.

Het bericht van de koning en koningin werd door de moslims zeer positief ontvangen en was één van de best gelezen artikelen dit jaar met meer dan vijfentwintigduizend likes op de website en social media kanalen van deze krant.

Op zondag 24 mei, de dag van het Suikerfeest, was de hashtag #Suikerfeest trending op twitter.  Dit kwam zowel door de actieve moslims op het platform als door de tegenstanders van het Suikerfeest. De laatste gebruikten de hashtag om hun ongenoegen tegen het islamitische feest kenbaar te maken.

De gemeenten Nijmegen, Schiedam, Alkmaar, Culemborg, Ede, Stichtse Vecht, Epe en het College van burgemeester en Wethouders van Rotterdam gebruikten de hashtag om stadbewoners met een moslimachtergrond te feliciteren met het feest en tegelijk te vragen zicht te houden aan de corona maatregelen.

 

 

Goed om te vermelden is dat sommige grote gemeenten zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht dit niet deden. De reden hiervan is onbekend.

Van de landelijke politieke partijen grepen alleen Denk en GroenLinks de kans om de moslims te feliciteren. Bij D66 deed de fractievoorzitter Rob Jette dat via zijn eigen twitteracoount, D66 landelijk deed dat niet. Bij CDA was het de landelijke voorzitter Rutger Ploum die de moslims een fijn Suikerfeest toewenste. Het CDA landelijk deed dat weer niet. Bij de VVD was het zoals verwacht muisstil stil.

Bij de landelijke politieke partijen viel het op dat juist de Partij van de Arbeid (PvdA), die verantwoordelijk is voor leveren van twee burgemeesters met een moslim achtergrond, niks van zich liet horen. Noch de Partij leider Lodewijk Asscher, noch de PvdA deed iets met het Suikerfeest. Hetzelfde geldt voor de SP.

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, deed dit wel. Zijn collega minister Wouter Koolmees die verantwoordelijk is voor integratie en minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking deden het beiden niet. Blijkbaar omdat het kabinet met een mond spreekt, lieten de leden van het kabinet dit over aan minister Grapperhaus, verantwoordelijk voor de Eredienst.

Vanuit de voetbalwereld wensten veel voetballers de moslims op eigen initiatief een fijn Suikerfeest toe, zoals Memphis Depay. Ook voetbalclubs FC Utrecht en Ado Den Haag hebben hun moslimsupporters gefeliciteerd. Bij  de drie grote clubs van het land: Ajax, Feyenoord en PSV bleef het stil.

Vanuit de Nederlandse politie, een van de grootste werkgevers van Nederland, was het ook stil. Dat is vreemd, omdat de top van de Nederlandse politie altijd roept dat diversiteit een spierpunt in hun beleid is. Wel hebben veel agenten persoonlijk op social media een Suikerfeest boodschap geplaatst.

Ziekenhuizen waar veel moslims werken en moslimpatiënten opgenomen zijn, zoals het Franciscus Gasthuis in Rotterdam, hebben ook wat van zich laten horen. Maurice van den Bosch, voorzitter raad van bestuur van OLVG, wenste zijn medewerkers en patiënten met een moslimachtergrond ook een fijn Suikerfeest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in