10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Nederland levert wapens aan Egypte

Een Nederlands bedrijf heeft een exportvergunning verkregen voor de uitvoer van radar- en C3-systemen met inbegrip van software, gereedschap, test- en meetapparatuur ter waarde van 100 miljoen Euro aan Egypte.

Volgens ministers Sigrid Kaag, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Stef Blok, Buitenlandse Zaken is de ontvanger en eindgebruiker van de radar- en C3-systemen de Egyptische marine. De systemen zullen worden geïnstalleerd aan boord van een Egyptisch fregat.

De aanvraag van het Nederlandse bedrijf voldoet, volgens de ministers, aan de  acht criteria van het EU Gemeenschappelijk Standpunt inzake wapenexport1. Dit wil zeggen dat er geen risico bestaat dat de te leveren militaire goederen ingezet zullen worden voor agressie jegens een ander land of het met kracht bijzetten van territoriale aanspraken.

Het fregat waarvoor de systemen zijn bestemd zal voor meerdere taken worden ingezet, waaronder voor maritieme patrouilles en onderzeebootdetectie, alsook voor andere legitieme maritieme veiligheids- en ordehandhavingstaken.

Volgens de ministers is geen sprake van dat Egypte het fregat zal inzetten bij de strijdende partijen in Libië. Egypte verleent wel politieke, maar geen militaire steun aan de coalitie die onder leiding van Saoedi-Arabië deelneemt aan het conflict in Jemen. Dit staat in een brief van de ministers aan de Tweede Kamer.