NCTV: Dreigingsniveau complexe en reëel

0
102

Het dreigingsniveau voor Nederland is onveranderd substantieel. Dat houdt in dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat minister Van der Steur vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De strijd in Syrië en Irak en de jihadgang daarnaartoe spelen een prominente rol in de dreiging tegen Nederland. Gemiddeld reizen ongeveer 5 personen per maand uit. Tot 1 oktober 2015 zijn er vanuit Nederland in totaal circa 220 personen vertrokken. Het aantal terugkeerders staat op ongeveer 40. Er bevinden zich momenteel ongeveer 140 personen in de strijdgebieden.

Een groeiend aantal Nederlanders in Syrië en Irak weet promotie te maken binnen de jihadistische groepen waarbij zij zich hebben aangesloten. Hun aanwezigheid en de mogelijk daaruit voortvloeiende contacten met anderen die actief betrokken zijn bij het plannen van aanslagen, draagt verder bij aan de dreiging.

Actieprogramma in uitvoering
De 38 maatregelen binnen het Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme vormen volgens het NCTV het antwoord op deze jihadistische dreiging. De inzet op bepaalde maatregelen kan variëren in intensiteit en te leggen accenten. Zo is de afgelopen maanden ingezet op het weren van visumplichtige extremistische sprekers die aanzetten tot haat en geweld en bijdragen aan radicalisering en polarisatie.

Sinds eind 2013 zijn er ongeveer 150 paspoorten gesignaleerd, zodat ze vervallen kunnen worden verklaard of een aanvraag van een nieuw paspoort kan worden geweigerd. Ook zijn er sinds 2013 circa 90 sociale uitkeringen stopgezet van onderkende uitreizigers. Daarnaast worden kinderbeschermingsmaatregelen getroffen in geval van vermoedelijke uitreis waarbij minderjarigen betrokken zijn.

Zo zijn er inmiddels 58 aan jihadisme gerelateerde kindzaken door de Raad voor de Kinderbescherming in onderzoek genomen. In totaal lopen er in Nederland op dit moment ruim 80 strafrechtelijke onderzoeken naar circa 110 verdachten. De komende tijd zal de rechter uitspraak doen in een aantal van deze aan terrorisme gerelateerde zaken.

Volgens de NCTV bedreigen Jihadisten onze veiligheid en zorgen zij voor spanningen in onze samenleving. Het zijn terroristen die de islam claimen om met geweld hun doelen te bereiken. De overheid doet samen met ouders, imams, wijkagenten, docenten en jongerenwerkers alles aan om radicalisering in Nederland tegen te gaan aldus de NCTV.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in