Nashville-verklaring niet strafbaar

0
145

Het publiceren van een Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring is niet strafbaar.

Het Reformatisch Dagblad (RD) publiceerde de van oorsprong Amerikaanse verklaring begin 2019 onder de titel ‘Gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit’. 

De opstellers wijzen homoseksualiteit en transgenderisme fel af. De verklaring in de krant was door een groot aantal mensen ondertekend, onder meer door SGP-politicus Kees van der Staaij. 

De publicatie zorgde voor veel meldingen bij antidiscriminatiebureaus en bij de politie. Ook zijn er meerdere aangiften gedaan, zowel tegen de inhoud van de verklaring als tegen de opstellers, ondertekenaars en ondersteuners.

Naar aanleiding van deze aangiften heeft het OM de Nashvilleverklaring beoordeeld op eventuele strafbaarheid. Het OM komt daarbij tot de conclusie dat er met betrekking tot de uitlatingen die worden gedaan in de Nashvilleverklaring geen sprake is van enig strafbaar feit.

Bij de juridische toets is het van doorslaggevend belang geweest dat de uitlatingen in de verklaring in direct verband staan met de geloofsovertuiging van degenen die betrokken waren bij de Nashvilleverklaring, en voor hen van betekenis zijn in het maatschappelijk debat dat zij willen voeren.

Zowel de vrijheid van godsdienst als de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd in de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In een democratische rechtsstaat is het van wezenlijk belang dat er veel ruimte is om uitlatingen te doen, ook als deze kunnen kwetsen of verontrusten.

Dit betekent volgens het OM niet dat uitlatingen die in de context van de geloofsovertuiging of het maatschappelijk debat zijn gedaan, nooit strafbaar kunnen zijn. In dit geval is het OM echter van oordeel dat de uitlatingen binnen de context waarin ze zijn gedaan juridisch gezien de grens van het toelaatbare niet overschrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in