10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

NASA eert de grote, Arabische dichter Al-Mutanabbi

NASA heeft de bemanning van het eerste ruimtevaartuig uit de uit de Verenigde Arabische Emiraten, die de planeet Mars heeft bereikt, gefeliciteerd met een gedicht van de Arabische dichter Al-Mutanabbi (915-965).

Dat NASA een gedicht van al-Moutanabbi citeert is omdat hij meer dan duizend jaar geleden het volgende zei in een gedicht: Als je je waagt in een put van glorie, laat je niet verzadigen met minder dan de sterren.

Al-Mutanabbi geboren in al-Kufa (Irak) geldt als een van de grootste, meest prominente en invloedrijke dichters in de Arabische taal. Zijn gedichten zijn vertaald in meer dan 20 talen over de hele wereld. Hij begon met het schrijven van poëzie toen hij negen jaar oud was. 

Hij werd vooral beroemd als hofdichter van Sayf al-Dawla, de tweede heerser van het Hamdanid- emiraat Aleppo (Noord- Syrië) voor wie hij meer dan 300 gedichten heeft geschreven. 

Al-Mutanabbi staat bekend om zijn scherpe intelligentie en geestigheid. Zijn poëtische stijl leverde hem in zijn tijd grote populariteit en had veel volgelingen en krijg de bijnaam de Profeet vandaar de naam Al-Mutanabbi. Veel van zijn gedichten waren en worden nog steeds op grote schaal verspreid in de Arabische wereld van vandaag en worden als spreekwoordelijk beschouwd.

Hij is ook beroemde om zijn uitspraken zoals deze: 

Niet alles wat men hoopt wordt bereikt,
winden gaan in tegen wat schepen verlangen.

Onder de onderwerpen die hij besprak, waren moed, levensbeschouwing en de beschrijving van veldslagen. Hieronder twee gedichten van zijn hand.

Mannen van formaat stellen hoge normen,
terwijl nobele mannen nobele doelen nastreven.

Resoluties meten de vastberadenheid van mannen,
die laten zien waar ze van gemaakt zijn met wat ze maken.

Grote prestaties zijn klein in de ogen van grote mannen,
hoewel kleine mannen hun kleinheid groot noemen.

Ik ben degene wiens literatuur, 
(zelfs) door blinden kan worden gezien.

En wiens woorden (zelfs),
worden gehoord door doven.
Berijders, de nacht en de woestijn kennen me allemaal,

net als het zwaard, de speer, het schrift en de pen.

Vanwege zijn politieke activiteiten moest Al-Mutanabbi naar Egypte vluchten en vandaar naar Bagdad. Zijn egoïstische gedrag en brutaliteit hebben hem verschillende keren in problemen gebracht. Tijdens een reis naar Bagdad werd hij door bandieten vermoord toen brutaliteit het gezond verstand overwon.