Moslims vieren Islamitische Nieuwjaar

0
149

Het Islamitisch Nieuwjaar -Ras als-Sanah al-Hijriyah– is de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de islamitische kalender. Het is de eerste dag van de Muharram, de eerste maand van het jaar.

De jaartelling van de islamitische kalender begint met de Hidjra, de emigratie van de profeet Mohammed van de stad Mekka naar Medina die zich afspeelt in 622 volgens de Gregoriaanse kalender.

Enkele generaties later zou de datum van deze verhuizing, in het Arabisch Àl-Hijra -emigratie- genoemd, als beginpunt voor de moslimkalender, de Hijra-kalender, worden genomen.

Het islamitisch jaar is 11 tot 12 dagen korter dan het Gregoriaans jaar, waardoor het Nieuwjaar op wisselende data doorgaat volgens de Gregoriaanse kalender. Er zijn ook verschillende berekeningen mogelijk, zodat het Islamitisch Nieuwjaar ook van land tot land kan verschillen.

De islamitische kalender ook wel de Hijra-kalender genoemd is door kalief Omar ongeveer 640 na Christus ingevoerd. De moslims volgen de maankalender in plaats van de zonkalender. De Koran verbiedt extra maanden (Soera 9:36-37) bevat het jaar altijd 12 maanden en geen 13 maanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in